tisdag 21 maj 2013

Diskriminering

Diskriminering - att göra skillnad på människor inte utifrån deras meriter eller kvaliteter utan utifrån deras kön, kultur, etnicitet, tro, nationalitet, ras, ålder eller sexuella läggning.
Hur kan man motverka ett sådant fenomen som diskriminering? Är det ens något man är medveten om i den stund som man begår en diskriminerande handling? Gör median en diskriminerande handling när de väljer att ge ett stort utrymme för ett mord i USA framför ett dussintal i Kina? Eller är det konsumenterna som är diskriminerar när de gör sitt val av nyhetsintag? Förklaringen för ett sådant beteende är enkel och rak: Folk i Sverige bryr sig helt enkelt mer om vad som händer i USA, ett land som språkligt, kulturellt, och politiskt har mer gemensamt med Sverige, än vad som händer i Kina. Denna sorts rationalisering grundar sig, som ni kanske märker, i det som omfattas inom de ovan nämnda diskrimineringskriterierna.
Detta sorts för beteende behöver inte vara ont i sig. Många skulle nog anse att det är helt naturligt att bry sig mer om folk som står en nära som till exempel vänner och familj, än vad främmande människor från andra länder och kulturer gör. Denna sorts undermedvetna tänkande går i flera lager. Om man utgår från sig själv, där man själv är i mitten, första prioriteringen blir att se till sina egna intressen, därefter kommer ens familj och vänner folk som man bryr sig mest om, förutom sig själv(dessa är människor som har/potentiellt bidra mest till dina intressen, självuppoffrande). Senare kommer dina kollegor, klasskamrater, associerade, folk som man träffar nästan varje dag men kanske inte har några djupare relationer till, men måste ändå umgås och fungera med. Det tredje lagret följs av ens landsfolk, människor som tillsammans med en själv skapar det samhälle man lever i. Och så vidare, ju mindre gemenskap det finns desto mindre samhörighet och mer risk att dessa grupper utsätts för medveten eller omedveten diskriminering.
Men vad kan man göra för att ta bort dessa lager och samla alla i en enda klump så att folk slipper att bli diskriminerade? Vi tror att globaliseringen, genom att göra alla mer beroende av varandra, kan göra att den omedvetna diskrimineringen kan minska eftersom alla kommer att bry sig om mer på grund av det ökade ömsesidiga beroendet.
Ett alternativ till globaliseringen skulle kunna vara ett angrepp från varelser som inte är från denna planet. Genom ett angrepp från varelser som står utanför något av dessa lager och samtidigt ett hot mot alla inom någon av dessa, har möjligheten för en ökad solidaritet skapas mellan lagren då alla får en gemensam fiende. Problemet kan ligga i att denna sorts solidaritet är endast tillfällig, och försvinner i och med det yttre hotet.


Eller vad tror ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar