tisdag 14 maj 2013

Vad är det egentligen?

Här är definitionerna av de saker vi önskar att motverka :


Sexism.. eller könsrasism är diskriminering och förtryck mot en person enbart grundat på könstillhörighet. Idén om sexism kommer från ideologiska och religiösa föreställningar att det finns naturgivna skillnader mellan kvinnor och män. Utifrån de naturgivna skillnaderna har kvinnor och män olika uppgifter i samhället.

Diskriminering är när en person eller grupp blir särbehandlad utifrån sin/sina identiteter, till exempel sexuell läggning, hudfärg, inkomst etc. Det är underförstått att åtskillnaden innebär något negativt för den diskriminerade.

Fördom är en ogrundad uppfattning om någon/något där kunskap vanligtvis saknas. En fördom kan vara antingen felaktig eller korrekt, eftersom fördomen kan vara baserad på erfarenhet och/eller sannolikhet. Enligt Attitydupplysningen kan fördomar leda till diskriminerande åsikter.


Nazism är tanken om att staten, nationen, har ett högre värde i förhållande till den enskilde. Nazismen var statsideologin i det Tredje riket (Tyskland 1933-45) under ledningen av Adolf Hitler. Dess tankar och idéer resulterade i Europas förödelse och förorsakade död på över 50 000 000 människor (Sveriges befolkning x 5,3).


Rasism är tanken om att det finns olika raser med olika egenskaper bland människorna. Däribland idén om en mästerras som skall härska över en lägre underlydnadsras. Detta tankesätt präglade till stor del nazismen i Tredje riket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar